5 Sätt få hunden att lyda dig

städa hemma med hund då de drar in så mycket smuts

Har du en eller flera hundar hemma? Då är du en riktig lyckans ost! Hundar är härliga varelser och ger oss människor så mycket glädje, kärlek och tillgivenhet. Om den är rätt fostrad, vill säga. Hundar blir ju som vi människor är, och blir som en avspegling av oss människor. Är vi snälla mot hundarna, blir de snälla tillbaka.

Däremot är det väldigt viktigt att fostra hundarna. De behöver veta att det är du som bestämmer över dem, inte de som bestämmer över dig. En hund som tror att det är den som bestämmer blir en dålig ledare.

Visa att det är du som är flockledare

Och eftersom hundar är flockdjur så vill de alltid ha någon som är flockledare. Är det inte hunden själv, så vill de att det är du som blir flockledaren. Om de tror sig vara flockledare, kan du få en riktigt otrevlig hund som blir både otrygg, men elak mot andra som inte tillhör flocken. Så att läsa på om hundpsykologi är en bra sak innan eller precis efter att man har skaffat hem sin hund. Även om de är söta och gulliga som små valpar och beter sig lite som de vill, är det inte lika sött och gulligt om de beter sig som de vill när de är stora hundar.

5 sätt att få din hund att lyda dig

Har du svårt att få hunden att lyda dig, även om du står och gapar och skriker åt den? Ja i så fall är det dags att sätta ner foten och visa vem det är som är herre på täppan. Det finns några knep som alltid fungerar för att få din hund att lyda dig. Ju förr desto bättre och det är aldrig för sent att lära din hund att det är du som bestämmer, inte hunden. Det tar bara längre tid att få en gammal hund att inse att det är du som bestämmer, inte den.

  1. Ha alltid hundgodis med dig i fickan när du ska få den att göra som du vill. Du kan sällan tvinga en hund att göra som du vill. Däremot kan du alltid locka och belöna en hund så att den gör som du vill. Vad gillar hunden? Köttbullar? Skinka? Ost? Hundgodis? Se till att alltid ha det till hands när du ska lära den göra som du säger. OCH belöna den INTE förrän den gör exakt som du vill.
  2. Låt hunden alltid vara sist. Sist in genom dörren, sist in i bilen, sist får mat, sist får vatten, sist med allt. Låt hela familjen gå in genom dörren först, låt hunden vänta utanför och släpp in hunden allra sist. Samma sak när ni ska gå ut. Låt hunden vänta på att du först går ut, sedan får hunden komma efter dig.
  3. Låt hunden aldrig få mat före dig. Den måste lära sig att titta på när du äter, och vänta. Först när alla i familjen har ätit klart, så får hunden mat. På så sätt lär den sig att den är sist i rangordningen, och ska lyda dig. Det är du som är över hunden, inte tvärtom.
  4. Om du vill ha en hund som går bredvid dig och inte drar i kopplet, behöver du ha det som hunden älskar i dina fickor på era promenader. Så snart som hunden börjar dra i kopplet, så stannar du, ha hunden att stå vid dina ben, säg “fot” och håll kopplet kort så att den bara kan gå precis vid dina fötter. När hunden går vid dina fötter belönar du den med det som hunden tycker så mycket om. Varje gång den drar i kopplet, gör du om samma procedur om och om igen, tills hunden förstår att den bara kommer framåt genom att gå vid dina fötter.

Ju mer du ger – desto mer får du

Att ha hund är lite grann som att ha barn. Ju mer som du ger till hunden, desto mer får du tillbaka. Ju mer tid som du lägger ner på hunden, desto mer tillgivenhet får du tillbaka. De allra flesta hundar älskar att vara utomhus med dig och leka. Hämta pinnar, putta på bollar eller hälsa på andra hundar brukar vara det roligaste de vet. Så se till att vara så mycket du bara kan tillsammans med din hund.

På somrarna och vårarna när det är torrt ute, drar hundarna inte in så mycket smuts eller skräp, men höstar och vintrar är det nästan omöjligt att inte dra in halva hösten när man väl kommer in igen. Hinner man inte städa är det stor risk att smutsen blir ingrodd, och det blir lite halvsjaskigt inomhus. Anlita städfirma att städa det du själv inte hinner städa, så slipper du ha ont samvete för städningen och kan vara mer ute med det viktigaste; din hund och du!