Bättre tomt med dränering

De flesta av oss vill ha en tomt där våra hundar kan trivas. Om inte annat bör det finnas en någorlunda stor gräsplätt där de kan springa runt. Då är det inte så kul om den är vattensjuk, men det problemet kan lösas med dränering.

Dränering kan göras av många skäl. Men en hundägare som äger ett hus kommer i de flesta fall att göra det för att skapa en tomt som är bättre för hunden eller hundarna att vistas på. Det är inte så kul när det plaskar om tassarna när de springer runt på tomten, och sedan kommer in och lämnar leriga avtryck. Inte heller är det så lätt att göra något vettigt på tomten, vare sig för hundar, vuxna eller barn. 

Dränering gräsmatta

I dessa situationer är det en bra idé att göra en dränering av tomten. Om vattnet inte rinner undan beror det ofta på att jorden innehåller för mycket lera. Det kan också finnas svackor i gräsmattan där vatten samlas. 

Hur går en dränering till?

Vid en dränering gräver man upp gräsmattan och gräver ned dräneringsrör som leder bort vatten. Rören är ofta inklädda i duk för att filtrera bort orenheter som annars kan täppa till dem. Om man har en stor tomt blir det mycket jobb, men även den som har en liten tomt gör klokt i att låta fackmän sköta jobbet. Läs mer om att dränera tomten på Dränering-stockholm.se

En viktig anledning till att många tomter har problem med vatten som inte rinner undan är, enligt Per Sommar som arbetar med att anlägga gräsmattor, att man lägger matjord på kraftig jord och sedan rullar ut en gräsmatta. Det fungerar i några år, men sedan blir det problem, säger han till Vi i Villa. 

Bättre är att göra rätt från början. Om du köper ett hus, undersök tomten direkt, och försök göra dränering innan du placerar ut studsmatta, trädgårdsmöbler med mera på tomten.