Mer rum för hundarna

Har du svårt att få tillräckligt med utrymme hemma? Eller har din hund inte tillräckligt med svängrum? En lösning kan vara att göra en tillbyggnad på huset. 

En gång i tiden var det många som inte släppte sina hundar över tröskeln. De fick hålla sig utomhus, och hålla till godo med en hundkoja. Idag ser vi däremot inte många hundkojor i de svenska trädgårdarna. Det kan finns rum dit hunden inte har tillträde, men det är få, om några, som förbjuder sina fyrfota familjemedlemmar att komma in i bostaden över huvud taget. 

Alla familjemedlemmar tar dock plats, och även en liten hund vill ha lite yta att röra sig på. Dessutom tar hundprylarna plats. Ett sätt att få rum med allt kan vara att bygga ut bostaden. Om du bor i villa kan du i de flesta kommuner göra en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter utan att du behöver ansöka om bygglov. Reglerna varierar dock mellan olika kommuner och områden. Räkna exempelvis inte med att kunna bygga ut om du bor innanför ringmuren i Visby. Du hittar reglerna för Stockholm på sajten tillbyggnad.net

Hundkoja tillbyggnad

Kommunen måste ge sitt tillstånd

Att det går att bygga utan bygglov betyder dock inte att det bara är att sätta igång: du måste göra en bygganmälan till kommunen. Det finns också en fallgrop som är viktig att ta hänsyn till, vare sig man bygger med eller utan bygglov. Det gäller när något ska rivas. 

En familj i Halland rev sitt garage för att bygga ett nytt, och samtidigt göra vissa tillgänglighetsanspassningar för dottern, som har en permobil. De hade beviljats rivningslov, men fick inte bygglov eftersom de hade hunnit riva garaget. Som de alltså hade beviljats rivningslov för. Mer om den märkliga historien finns att läsa.

Även andra aktörer kan ha synpunkter. Försvaret har överklagat bygglov i både Blekinge och Västra Götaland, med hänvisning till att tillbyggnaderna skulle försvåra för flygvapnet. Mer om detta finns att läsa hos Svt.