Ta det säkra före det osäkra med pooltak

Pool och hund är en härlig kombination. Men det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra. Även om många hundar kan simma är det inte alla som kan det, och att ramla i vattnet kan innebära en sådan chock att en simkunnig hund inte klarar att ta sig i säkerhet. Därför bör alla hundägare, som även har pool, investera i ett pooltak. 

Boverkets byggregler säger att pooler på tomter ska ha ett “tillfredsställande” skydd mot olyckor där barn är inblandade. Men reglerna säger ingenting om djur, som hundar. De flesta hundar kan simma, kanske du tänker, men det är en sak att kunna simma i en sjö, och en annan att plötsligt ramla ned i en bassäng med klorerat vatten.

På internet bör du hitta tak för i stort sett alla typer av pooler: låga och starka tak, som håller för vikten av en liten hund, och höga, välvda tak, som en stor hund inte kan sig upp på. Som en bonus kommer du att få mindre skräp i poolen om du investerar i ett pooltak.

Skydda din hund med pooltak

Hundar och vatten

Egentligen borde även den som har pool, och bor granne med en hundägare, investera i ett bra pooltak. Då skulle man kunna undvika olyckor som den då en hund i Stockholmsområdet slet sig, rymde från tomten, och drunknade i grannens pool. Den sorgliga historien finns att läsa här. Det är dock svårt att som privatperson kräva att en annan privatperson – grannen i detta fall – ska installera ett pooltak med tillfredsställande säkerhet. 

Även om man som hundägare bör täcka över sin pool, med ett starkt tak, skadar det naturligtvis inte att också lära hunden att simma, om den inte redan kan det. Det finns flera hälsofördelar med att vara simkunnig, för hundar såväl som för människor.